Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου - Ελασσόνας


Ο Δήμος Ελασσόνας

Ελασσόνα
Ελασσόνα

Ο Δήμος, ο οποίος είναι μεγαλύτερος σε έκταση και πληθυσμό από 8 Νομούς της Ελλάδας και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος δήμος του Νομού Λάρισας, καλύπτει επιφάνεια 1.470.412 στρέμματα, με ποσοστό 39% ορεινής διαμόρφωσης, 38% ημιορεινής και 23% πεδινής. Το ημιορεινό τοπίο της περιοχής προσδιόρισε τις ασχολίες των κατοίκων. Έτσι οι γεωργικές ενασχολήσεις και η κτηνοτροφία αποτελούν τις κύριες παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής. Την περιοχή τη χαρακτηρίζει η καλή ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος (έδαφος, νερό, αέρας). Το κλίμα της περιοχής είναι ηπειρωτικό, με κρύους ξερούς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, προσδιορίζει σε κάποιο βαθμό το είδος των καλλιεργειών.

Ορεινή Περραιβία
Ορεινή Περραιβία

Η Ελασσόνα σήμερα αποτελεί την έδρα ομώνυμου δήμου. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 7.233 κατοίκους (Ε.Σ.Υ.Ε. Απογραφή πληθυσμού 2001) ενώ συνολικά ο πληθυσμός του Δήμου που περιλαμβάνει τους οικισμούς όλης της Επαρχίας Ελασσόνας ανέρχεται σε 40.000 κατοίκους.

Η πόλη της Ελασσόνας είναι κτισμένη στη βόρεια άκρη λεκανοπεδίου, στους πρόποδες χαμηλών και κατάφυτων λόφων. Αναπτύσσεται επάνω στην Εθνική οδό που συνδέει τη Λάρισα και τη Κοζάνη και σε απόσταση 40 χλμ. από τη Λάρισα. Σήμερα διακρίνονται τα ερείπια ενός οχυρωματικού τείχους, γύρω από έναν λόφο που πρέπει να ήταν η ακρόπολη της παλιάς πόλης. Άλλωστε, σ’ αυτόν το λόφο βρίσκεται κτισμένο η Μονή της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας, που αποτελεί την πνευματική σκέπη για την πόλη μας.

Η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής εστιάζεται στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα (σημαντικές εκροές της περιοχής καπνός, γάλα, κρέας). Μεταποιητικές λειτουργίες στηρίζουν την τοπική οικονομία (3 εργοστάσια γαλακτοκομικών προϊόντων,1 εργοστάσιο κεραμοποιίας κ.ά.). Τέλος, αναπτύσσονται υποστηρικτικές υπηρεσίες του τριτογενούς τομέα (σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παράρτημα ΙΕΚ, Κέντρο Υγείας, δημόσιες υπηρεσίες κ.ά.).

Οι κύριες αναπτυξιακές παρεμβάσεις στην περιοχή γίνονται στην διαχείριση των επιφανειακών υδάτων (υδατοσυλλογές, φράγματα). Η ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων στην περιοχή επικεντρώνεται στην δημιουργία συνεταιρισμού βιοκαλλιεργητών του δήμου Σαρανταπόρου, στην καλλιέργεια καπνού για παραγωγή πούρων στο δήμου Ποταμιάς, στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών κ.ά.

Αρχαιολογικός Χώρος Πυθίου
Αρχαιολογικός Χώρος Πυθίου

Όσον αφορά τα πολιτιστικά στοιχεία στην περιοχή πρέπει να αναφέρουμε ότι συναντάμε σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (αρχαιότητες Αζώρου, Σαρανταπόρου, Μηλέας, Πυθίου). Τα προσκυνήματα (Μοναστήρια Παναγίας Ολυμπιώτισας, Αγίας Τριάδος Σπαρμού, Κανάλων, Ανάληψης) και πολλοί ναοί χαρακτηρίζουν το θρησκευτικό τοπίο της περιοχής. Η αρχιτεκτονική ιστορία της περιοχής αναδεικνύεται από παραδοσιακά κτίσματα της Τσαριτσάνης (πύργος του Μάμτζιου, παλιό τελωνείο), του Λιβαδίου

Η επαρχία Ελασσόνας
Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας

(παραδοσιακά σπίτια) και της Ελασσόνας (νεοκλασικό κτίριο του Τούρκικου Τελωνείου, Πέτρινο Γεφύρι). Ακόμη σημαντικής επιστημονικής αξίας κρίνονται τα γεωλογικά ευρήματα απολιθωμένων φυτών στο δήμο Σαρανταπόρου.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή με τοπικό χαρακτήρα περιλαμβάνουν εθνικές και θρησκευτικές εορτές, ενώ πανελλήνιας εμβέλειας εκδήλωση είναι η γιορτή της Φέτας, που φέτος σημείωσε μεγάλη επιτυχία τόσο σε επίπεδο εκθετών τοπικών τυροκομικών προϊόντων όσο και της συμμετοχής επισκεπτών.

Η επαρχία Ελασσόνας
Επαρχία Ελασσόνας


Πηγή χρηματοδότησης: Πράξη «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης